Hulp bij het terughalen verwijderde foto of andere data

Hier krijgt u de nodige uitleg om u zelf uw bestanden te laten terughalen en kan u uw vragen aangaande terug te halen bestanden stellen.

Ik heb ondertussen al opnieuw foto’s getrokken. Kan ik mijn oude foto’s toch nog terughalen?

Wanneer foto’s van een kaartje verwijderd worden, dan worden de plaatsen op de kaart niet fysiek overschreven maar word de indextafel (die de verwijzing bevat naar al die foto’s) weggehaald. Als er per ongeluk nieuwe foto’s getrokken worden dan kan dit op de ‘vrijgemaakte’ plaats over de oude foto’s geschreven worden wat de kans op het terughalen van de oude foto’s aanzienlijk verkleind. Soms kan je echter geluk hebben en worden de nieuwe bestanden of foto’s geschreven op plaatsen waar niets stond. Het is dus zeer verstandig om op een kaartje waar reeds foto’s op stonden die je nu niet meer kan raadplegen, niets meer op te plaatsen zolang je het gewenste niet hebt teruggehaald.

Welk programma is het beste voor het terughalen van foto’s?

Er zijn verschillende programma’s die ik ook in mijn pagina met linken heb opgenomen, die je vaak gratis van het internet kan downloaden en die je na installatie en wat leeswerk kunnen helpen om de bestanden terug te halen. Helaas halen niet alle programma’s evenveel foto’s terug en hangt het van de situatie af of er bijvoorbeeld al dan niet ‘diep’ gescand moet worden. Mijn advies is dan ook er verschillende te proberen en als je vermoed dat één programma niet al je bestanden heeft teruggehaald, eens een ander proberen. Speel ook zeker met de opties binnen een programma zodat je je een idee kan vormen over de snelheid en de kwaliteit van het terughaalproces.

Hoe kan ik verwijderde foto’s terughalen en is dit moeilijk?

Afhankelijk van de situatie kan dit soms inderdaad moeilijk zijn. Hoe het redden van data en vakantiefoto’s toch nog mogelijk is zie je ook in het algemeen filmpje van een data recovery labo.

Je kan dit vinden op http://tweakers.net/video/11000/de-complexiteit-van-dataherstel-op-bezoek-in-seagates-data-recovery-lab.html.

Ook bijkomend informatie over dataherstel algemeen vind je daar. Uiteraard niet veel over zelf data terughalen, maar daarvoor is deze site er.